(Restfull) API Testen

Vaak kan de software al (geautomatiseerd) getest worden voor dat de User Interface (UI) beschikbaar is. Dit kan dan gedaan worden door de software via de Application Programming Interface (API) aan te spreken. Deze API kan ook gebruikt worden om geautomatiseerde testen uit te voeren. Dit stelt wel eisen aan de testtools en de geautomatiseerde testen die de testers schrijven.  

Maar wat zijn deze eisen?  Welke geautomatiseerde testtools kun je gebruiken om via de API te testen? Wat is het verschil tussen API en Restfull API’s? 

Dit zijn enkele vragen waarop in deze module wordt ingegaan. We introduceren in deze module diverse tools die gebruikt kunnen worden voor het testen van via de API. In deze module wordt het opzetten en het gebruiken van deze tools behandeld. Tijdens deze module zal gebruikt worden gemaakt van o.a. FitNesse en Postman voor het automatiseren van de testen.

Doelgroep:  Testers, Architecten, Engineers, beheerders of kwaliteitscontroleurs die een gezonde basis willen met betrekking tot het opzetten en gebruiken van testautomatisering voor API testen. 

Voorkennis:  Beperkt – voor deze module is de theoretische voorkennis (Module Testautomatisering Theorie) nodig, deze module geeft een basis voor eenieder die wil beginnen met geautomatiseerd API testen. Kennis van en ervaring met testen is een pré, programmeer- en scriptervaring is ook een pré maar geen vereiste. 

Onderwerpen: 

  • Wat is API Testen? 
  • Wat is het verschil tussen API en Restfull API’s? 
  • Welke geautomatiseerde testtools zijn er voor API testen? 
  • Hoe Requests en Responses te gebruiken in de geautomatiseerde API testen; 
  • Welke keuzes te maken met betrekking tot API testen. 

Gedurende deze module zullen praktijkvoorbeelden en opdrachten worden gebruikt om hands-on ervaring op te doen met geautomatiseerde API testen. 

Resultaat: Deze module geeft de cursist het begrip van wat er nodig is voor het opzetten en uitvoeren van geautomatiseerde API testen. 

Cursus/materiaal:  De deelnemer dient te beschikken over een laptop met local admin rechten (Windows, Linux of Mac OSX). 

Duur:  8 uur. 

Prijs:  € 595,- (excl. BTW, incl. lesmateriaal en catering)