Performance Testen en Monitoring

Kan dat even ‘ge-performance-test’ worden?

Een vraag die ons met regelmaat gesteld wordt. Performance testen blijkt vaak een klusje ‘achteraf’ en op het laatste moment. Herkenbaar?

Waarschijnlijk herkent u zich in één van deze situaties.

  • We hebben ‘ineens’ performance problemen of aan het einde van elke maand/kwartaal is alles veel langzamer. Hoe kan dat?
  • We weten niet of dit systeem door 100 man extra gebruikt kan worden of door 1000? En misschien wel 10.000?
  • We hebben een tool gekocht, maar merken nu al dat het te langzaam is?
  • Er zijn klachten over een vertraging in ons netwerk en willen dat graag aangetoond en gekwantificeerd zien.
  • De applicatie is snel, maar zoeken gaat heel traag. Waar zit dat?

Al dit soort vragen zijn te beantwoorden met inzicht in de niet-functionele aspecten van uw IT systemen of applicaties. U wilt voorbereid zijn op verandering, bijvoorbeeld een marketingactie, overheidsaanpassingen, nieuws of een evenement. U wilt geen vertragingen en u wilt natuurlijk al helemaal geen verrassingen achteraf. Performance testen geeft u dit inzicht.

Performance test tools

Voor het uitvoeren van een performance test zijn er veel verschillende tools beschikbaar, zowel Closed- als Open Source. Voor de complexe applicatie- en systeemarchitectuur is het zeker niet eenvoudig om een performance testtool zomaar correct in te zetten. Het aantal variabelen en invloeden is hoog. Hier wordt vaak niet aan gedacht, waardoor de performance test onvolledig of zelfs helemaal niet representatief is. Analyse van de resultaten en trends hierin herkennen is een specialistisch werk en vraagt dan ook om een ervaren specialist. De performance engineers van Praegus hebben ervaring met alle gangbare performance tools en bovendien partnerships met onder meer Micro Focus (LoadRunner), NeoTys (NeoLoad) en Octoperf (JMeter). Onze oplossingen zijn:

1. Performance Consultancy

Dit betreft vaak adhoc vragen, waarbij een performance consultant vrij gemaakt moet worden (veelal in korte tijd en niet altijd fulltime). De uren worden dan doorbelast op basis van nacalculatie. Praegus informeert hierbij de klant/opdrachtgever op wekelijkse basis over de voortgang. Facturatie geschiedt op basis van een urenverantwoording.

2. Performance Service Contract

Praegus adviseert veel van haar klanten/opdrachtgevers om na implementatie van de inhouse testen een Service Contract af te nemen voor toekomstige ondersteuning en support, om niet afhankelijk te zijn van de inhuur van een consultant. Service Contracten variëren van een vaste afname van 4- t/m 16 uur per maand.

3. Rapid Performance Testing

Voor ‘On Demand Performance Testen’ heeft Praegus als Managed Service de dienst “Rapid Performance Testing” (RPT). Voor grootschalige testen, welke op afroep een paar keer per jaar wenselijk zijn, biedt Praegus RPT. Hierbij maakt Praegus gebruik van de tooling van haar partners (zie hieronder). Dit heeft meerdere voordelen:​

  • De klant wordt ontzorgd met de aanschaf van licenties… (hier profiteren onze klanten ook van)​
  • Er is direct support vanuit de leverancier​ en de developers
  • Praegus heeft ook inhouse gecertificeerde experts in de genoemde tools die kennis kunnen meebrengen dan wel overdragen

4. Metrieken Performance Monitoring

Het valideren van het non-functionele attribuut performance stopt niet bij het uitvoeren van de testen. Althans, dat zou daar niet moeten stoppen. Zeker als er niet getest is op een omgeving anders dan productie. Testen emuleren gebruikers en daarmee wordt hooguit een benadering gedaan van de werkelijkheid. Monitoring biedt de kans om proactief te handelen op incidenten.

APM tools, bieden de faciliteiten die nodig zijn om een keten actief te monitoren. Er zijn er echter zoveel dat het vaak moeilijk te overzien is welke voor uw doelen de beste prijs-kwaliteitsverhouding heeft. We ondersteunen u daarom eerst in dit selectieproces. Daarna helpen onze performance testers bij het inrichten van de monitoring, waaronder bijvoorbeeld het bepalen van grenswaarden/attentiewaarden. Middels ingerichte cloud omgevingen kunnen we u dit werk volledig uit handen nemen.

5. Data analyse

Monitoring toont actuele data, die inzicht geeft bij problemen en/of performance ervaring van gebruikers. De data zelf, ofwel ‘big data’, kan eveneens van waarde zijn voor uw organisatie. Bij eventuele problemen kan deze data van essentieel belang zijn om knelpunten te identificeren en eventueel met behulp van performance testen de situatie na te bootsen voor verdere analyse.

Performance test training

Naast het uitvoeren van performance testen verzorgt Praegus regelmatig workshops, trainingen en presentaties voor zowel opdrachtgevers als vakgenoten. Dit varieert van procesmatige performance awareness tot technische opleidingen en verscheidene tools. wil je meer kennis op gebied van performance en de verschillende tools zodat je zelf een basale performancetest kunt uitvoeren? Kijk voor meer informatie op de Praegus Academy of volg onze activiteiten via onze evenementen. Praegus heeft tevens haar eigen Academy, met veel performance trainingen, zowel klassikaal (ook in college vorm bij hoge scholen) als via haar online platform: https://onlineacademy.praegus.nl

Direct de performance van uw website of applicatie/software weten ?

Wilt u snel inzicht in de performance van uw website? Een uitgebreide analyse en performance rapport? Neem dan direct contact met ons op via onderstaande contactgegevens.