Performance Testen en Monitoring

Performance testen blijkt vaak een klusje ‘achteraf’ en op het laatste moment. En misschien herkent u zich in een van deze situaties:

 • Kunt u testen of de software nog steeds zo snel is als voorheen?
 • We hebben ‘ineens’ performance problemen of aan het einde van elke maand/kwartaal is alles veel langzamer. Hoe kan dat?
 • We weten niet of dit systeem door 100 man extra gebruikt kan worden of door 1000? En misschien wel 10.000?
 • We hebben even een positief advies nodig qua performance om (volgende week) live te mogen gaan.
 • We weten niet of dit systeem deze promo-actie vlot kan doorstaan?
 • We willen de performance trend tijdens development volgen.
 • Maakt de leverancier hun beloftes wel waar?
 • We hebben een tool gekocht, maar merken nu al dat het te langzaam is?
 • We zoeken een objectieve meting van onze oplossing.
 • Om problemen voor te zijn willen we performance over de hele lijn, van ontwikkel tot productie (monitoring).
 • Er zijn klachten over een vertraging in ons netwerk en willen dat graag aangetoond en gekwantificeerd zien.
 • De applicatie is ‘traag’ volgens gebruikers, maar we weten niet hoe ‘traag’ dat is (kwantificering)?
 • De applicatie is snel, maar zoeken gaat heel traag. Waar zit dat?

Performance testing

Al dit soort vragen zijn te beantwoorden met inzicht in de niet-functionele aspecten van uw IT systemen of applicaties. U wilt voorbereid zijn op verandering, bijvoorbeeld een marketingactie, overheidsaanpassingen, nieuws of een evenement. U wilt geen vertragingen en u wilt natuurlijk al helemaal geen verrassingen achteraf. Performance testen geeft u dit inzicht.

Hoe onze performance testers inzicht geven 

Afhankelijk van het vraagstuk biedt een van onze performance testers u ondersteuning op de volgende wijzen.

Performance test tools

Voor het uitvoeren van een performance test zijn er veel verschillende tools beschikbaar, zowel Closed- als Open Source. Voor de complexe applicatie- en systeemarchitectuur is het zeker niet eenvoudig om een performance testtool zomaar correct in te stellen. Het aantal variabelen en invloeden is hoog. Hier wordt vaak niet aan gedacht, waardoor de performance test onvolledig of zelfs helemaal niet representatief is. Analyse van de resultaten is niet eenvoudig en vraagt om ervaren specialisten.

Applicatie Performance Monitoring (APM)

Het valideren van het non-functionele attribuut performance stopt niet bij het uitvoeren van de testen. Althans, dat zou daar niet moeten stoppen. Zeker als er niet getest is op een omgeving anders dan productie. Testen emuleren gebruikers en daarmee wordt hooguit een benadering gedaan van de werkelijkheid. Monitoring biedt de kans om proactief te handelen op incidenten.

APM tools, bieden de faciliteiten die nodig zijn om een keten actief te monitoren. Er zijn er echter zoveel dat het vaak moeilijk is te overzien welke voor uw doelen de beste prijs-kwaliteitsverhouding heeft. We ondersteunen daarom eerst in dit selectieproces. Daarna helpen onze performance tester bij het inrichten van de monitoring, waaronder bijvoorbeeld het bepalen van grenswaarden/attentiewaarden. Middels ingerichte cloud omgevingen kunnen we u dit werk volledig uit handen nemen.

Data analyse

Monitoring toont actuele data, die inzicht geeft bij problemen en/of performance ervaring van gebruikers. De data zelf, ofwel ‘big data’, kan eveneens van waarde zijn voor uw organisatie. Bij eventuele problemen kan deze data van essentieel belang zijn om knelpunten te identificeren en eventueel met behulp van performance testen de situatie na te bootsen voor verdere analyse.

On Demand Performance Test

Met ‘On Demand Performance Test’ biedt Praegus de mogelijkheid om op korte- of lange termijn een performance test als dienst af te nemen. Een of meerdere performance testers van Praegus gaan samen met u bepalen wat u nodig heeft, om uw vragen en wensen te beantwoorden en eventuele zorgen weg te nemen. Bijvoorbeeld door een korte performance test uit te voeren of volledig te ontzorgen in het gehele traject van coördinatie, uitvoer, analyse, oplossing ondersteuning en rapportage. Want wanneer u één van bovenstaande vragen heeft, dan is er wat aan de hand en kunnen wij (snel) helpen. Wilt u een On Demand Performance Test uitgevoerd hebben? Neem dan contact met ons op via onze contactpagina waar u ook ons telefoonnummer kan vinden.

Performance test training

Naast het uitvoeren van performance testen verzorgt Praegus regelmatig workshops, trainingen en presentaties voor zowel opdrachtgevers als vakgenoten. Dit varieert van procesmatige performance awareness tot technische opleidingen en verscheidene tools.
Benieuwd naar een opleiding tot Performance tester? Kijk voor meer informatie op de Praegus Academy of volg onze activiteiten via onze evenementen.

Direct de performance van uw website weten?

Wilt u snel inzicht in de performance van uw website? Een uitgebreide analyse en performance rapport? Neem contact met ons op.