Risicogebaseerd testen in de bankensector: veiligheid, compliance en innovatie

In de wereld van bankieren is vertrouwen essentieel. Klanten vertrouwen erop dat hun financiële gegevens veilig zijn en dat hun transacties vlekkeloos verlopen. Dit vertrouwen is gebouwd op de fundamenten van veiligheid, compliance en innovatie. Low-code platforms zoals PEGA spelen een cruciale rol in het balanceren van deze pijlers door snelle, flexibele en betrouwbare oplossingen te bieden. Risicogebaseerd testen is daarbij onmisbaar om ervoor te zorgen dat de oplossingen niet alleen efficiënt maar ook veilig en compliant zijn, vooral in het licht van de DORA-wetgeving.

Banken en financiële instellingen staan onder enorme druk om te innoveren, klantgerichte oplossingen te leveren en tegelijkertijd te voldoen aan strenge regelgeving. Low-code platforms zoals PEGA maken het mogelijk om snel complexe applicaties te ontwikkelen die voldoen aan specifieke klantbehoeften. Dit versnelt niet alleen de time-to-market, maar zorgt er ook voor dat banken kunnen reageren op veranderende markt- en regelgevingseisen.

De Digital Operational Resilience Act (DORA) is een EU-wetgeving die tot doel heeft de digitale veerkracht van financiële instellingen te versterken. DORA legt nadruk op risicobeheer en stelt eisen aan de robuustheid van IT-systemen en de weerbaarheid tegen cyberaanvallen. Binnen deze context wordt risicogebaseerd testen niet alleen aanbevolen, maar zelfs voorgeschreven als een kritieke stap in het waarborgen van operationele veerkracht.

In een sector waar fouten kostbaar kunnen zijn, is risicogebaseerd testen essentieel. Dit houdt in dat testactiviteiten worden gericht op de onderdelen van de applicatie met het hoogste risico, zoals betalingssystemen, klantgegevensbeheer en naleving van regelgeving. Door deze kritieke gebieden te prioriteren, kunnen banken de grootste risico’s minimaliseren en ervoor zorgen dat hun systemen veilig, betrouwbaar en compliant zijn.

Stel je een PEGA-gebaseerde applicatie voor die wordt gebruikt om leningen te verwerken. Een van de grootste risico’s kan zijn dat de applicatie klantgegevens niet correct valideert, wat kan leiden tot fouten in de kredietwaardigheidsbeoordeling. Risicogebaseerd testen zou zich richten op het uitgebreid testen van de validatieprocessen, inclusief het testen van verschillende scenario’s en het simuleren van mogelijke aanvallen op de gegevensvalidatie.

Net zoals een F1-team strategisch plant om races te winnen, moeten banken een gedegen strategie hebben voor risicogebaseerd testen. Dit omvat het identificeren van risico’s, het opstellen van een testplan dat prioriteit geeft aan de meest kritieke gebieden, en het uitvoeren van grondige testen met precisie. Het doel van de DORA-vereisten is dat er wordt nagedacht en weloverwogen keuzes gemaakt worden over kwaliteit en veiligheid en deze uitgevoerd, gemonitord en geborgd worden. Opdat de banken niet alleen goed voorbereid en beveiligd zijn, maar ook snel en juist kunnen handelen bij calamiteiten. Door risicogebaseerd testen kunnen banken niet alleen voldoen aan DORA-vereisten, maar ook de klanttevredenheid en operationele efficiëntie verbeteren.

De integratie van low-code platforms en risicogebaseerd testen biedt een unieke kans voor banken om hun IT-processen te optimaliseren en tegelijkertijd te voldoen aan de steeds strengere regelgeving. Naarmate de technologie vordert, zullen ook de methoden voor risicogebaseerd testen evolueren, met een grotere focus op automatisering, machine learning en predictive analytics om nog sneller en nauwkeuriger risico’s te identificeren en te mitigeren.

De bankensector staat voor de uitdaging om snel te innoveren terwijl de veiligheid en compliance gewaarborgd blijven. Risicogebaseerd testen binnen low-code development, met platforms zoals PEGA, biedt een effectieve oplossing om deze balans te bereiken. Door een strategische benadering van testen kunnen banken niet alleen voldoen aan de eisen van de DORA-wetgeving, maar ook een concurrentievoordeel behalen in een snel veranderende markt.

Wil je meer weten over hoe risicogebaseerd testen jouw organisatie kan helpen om compliant en innovatief te blijven? Lees dan ook het volgende deel van deze blogreeks, waarin we dieper ingaan op de specifieke technieken voor risicogebaseerd testen in de bankensector.

Nieuwsgierig geworden en wil je meer weten over testen? Neem dan contact op met Praegus – 085-1305977 / info@praegus.nl of kijk op www.praegus.nl

Vond je dit artikel interessant? Deel het op social media!