Stel, je werkt bij een gerenommeerd automatiseringsbedrijf, dat hoogwaardige software bouwt.
Op een dag ligt er een mooi functioneel ontwerp, helder en compleet beschreven. Maar wie gaat dat bouwen? Je loopt de straat op en houdt tien willekeurige passanten aan. Je stelt hen de vraag of ze mee naar binnen willen gaan om een mooi stukje software te programmeren. De eerste aarzelende blikken volgens snel en je voegt er nog gauw aan toe dat er een helder functioneel ontwerp ligt en… o ja, op verzoek kan ook het technisch ontwerp geregeld worden. Maar we kunnen ook een agile SCRUM team voor je regelen als je dat liever hebt. Ik verwacht dat de respons tegenvalt. Misschien dat zich onder de tien passanten een ervaren programmeur bevindt, die het leuk vindt om iets te creëren, maar dan houdt het al gauw op, want het gros zal niet opgeleid zijn als programmeur en daarom niet weten hoe te beginnen.
Stel, je werkt nog steeds bij dat zelfde bedrijf. Inmiddels is de software gebouwd. Ondanks de crisis zijn goede testers spaarzaam, dus wat doe je? Je gaat weer de straat op. Ditmaal op zoek naar iemand die voor jou het programma wil testen. Wat blijkt? Opeens lopen negen van de tien gevraagde personen spontaan met je mee naar binnen. Je had ze nog geen eens verteld dat de koffie gratis zou zijn… De testers gaan snel aan de slag. Ze testen het programma en vertellen je enthousiast hoe goed het is en wat je er allemaal mee kan.
Tevreden sla je het tafereel gaande en je bedenkt nog maar eens: Waarom iemand inschakelen die lastig gaat doen over een testplan dat geschreven moet worden? Of die zo nodig iets van testgevallen wil gaan specificeren… (wat dat dan ook moge zijn). En die tester die zich professional noemt (vanwege een of ander vaag certificaat) begint dan ook nog te zeuren dat je hem te laat hebt gevraagd. Hoe zo te laat? De software was er toch niet eerder? Nee, je kan ze beter van de straat plukken. Aan het eind van de test zwaai je de testers tevreden uit; maar niet voordat je ze een flinke VVV-bon en een fles Merlot van een topjaar hebt gegeven als dank voor bewezen diensten. Met een goed gevoel ruim je de boel daarna op. Je sluit het geteste programma af… tenminste …wanhopig ga je op zoek naar de knop Afsluiten.. of misschien Close… of dan maar Ctrl-Alt-Delete (werkt gelukkig altijd). O nee! Dr Watson!
Opeens krijg je allemaal vragen: Wat is er eigenlijk getest? Hoeveel is er getest? Waar hebben ze op gelet? Wat hebben ze gedaan met de fouten? Hoeveel koffie hebben ze eigenlijk wel niet gedronken? En kijk de hele zaal ligt vol koekkruimels. En de lunch heb ik ook nog voor ze betaald. Stelletje profiteurs!
Welkom in de wondere wereld van het testen. Met deze blog wil ik u een klein beetje meer inzicht geven in deze bijzondere wereld.