10 jaar ondernemen, ‘vallen en opstaan’ met passie, fun en leerzame momenten.

#Praegustator“, een titel die inmiddels 10 jaar wordt gebruikt voor collegae die in dienst zijn bij Praegus. Een titel die je regelmatig terug vindt op al onze Social Media kanalen en niet meer is weg te denken uit onze branche. Want ja, op 23 februari a.s. bestaat Praegus al 10 jaar! Wie had op 23 februari 2011, toen we onze onderneming inschreven bij de Kamer van Koophandel, gedacht dat we anno vandaag inmiddels 52 collegae #Praegustator mogen noemen? Ik had het gehoopt, toen ik 10 jaar geleden samen met mijn compagnon Marte van Balen-Zonderland in een zolderkamer een businessplan opstelde voor de plannen, visie en missie van onze onderneming. De afgelopen 10 jaar zijn voorbijgevlogen, met veel prachtige momenten, vooruitstrevende innovaties, maar vooral een geweldige groep #Praegustatoren die zich hebben aangesloten bij het #Vriendenteam in Leusden!

23 februari 2011 hebben we genoteerd als de ‘officiële’ datum van oprichting, maar de ideeën en globale plannen hebben we op de achtergrond destijds al eerder vormgegeven. Maar ja, je moet een datum prikken om een jubileum te kunnen vieren. Daarom hebben we de datum van onze KvK-inschrijving aangehouden: 23 februari 2011.

Vanaf het begin van oprichting hebben we al veel gedaan aan binding van onze #Praegustatoren, door met onze ‘personeelsvereniging’ te zorgen dat we elkaar op een laagdrempelige en open wijze weten te vinden. Zo herinner me, naast de company meetings en nieuwjaarsborrels, ook goed de uitjes met de familieleden van de #Praegustatoren. Ik noem er een paar: Preston Palace, Winter Efteling. Zo’n 5 jaar geleden zijn we gestart met een jaarlijks 3-daags uitje, waarbij we met alle #Praegustatoren een grote stad in Europa bezoeken. Iets dat we altijd combineren met een bezoek aan een aan ons vakgebied gerelateerde organisatie of -activiteit. Een aantal voorbeelden: een bezoek aan Spotify in Stockholm, een bezoek aan de BMW-fabriek in München.

Ondernemen gaat uiteraard niet ‘over één nacht ijs’ en alleen maar makkelijke momenten. Ondernemen geeft vooral ook leerzame momenten en brengt gaandeweg uitdagingen die je ‘dwingen’ om te leren en om te acteren naar de situatie, maar bereid je ook voor op de toekomst. In 2013 heb ik al eens stil mogen staan bij de ‘uitdagingen’ van het starten van een onderneming, in een interview met TestNiews: https://www.testnieuws.nl/2013/04/15/in-gesprek-met-marcel-hogenhout/. Bij het schrijven van deze blog ben ik na lange tijd weer eens door het artikel heen gegaan. Enorm leuk om te lezen waar ik, en mijn compagnon, vandaan kwamen en hoe we tot het idee- en initiatief zijn gekomen om een onderneming te starten. Het artikel beschrijft goed welke ervaring ik had en geeft een overzicht van de ambities die we destijds hadden. Niet alleen is de tijd voorbij gevlogen, maar opereren we ook in een markt die nooit stil staat. Ik loop zelf inmiddels ruim 23 jaar mee in het testvak, maar roep nog regelmatig dat ‘in de laatste 5 jaar de ontwikkelingen in software development en in ons testvak harder gaan dan in de ruim 15 jaar daarvoor’. Ik heb mijn visie op deze ontwikkelingen en mijn visie op de toekomst recentelijk nog kort aan mogen stippen in een interview met Testnet: https://nieuws.testnet.org/artikelen/interview-met-marcel-hogenhout/. Deze snel veranderende markt is ook precies de reden dat we destijds met Praegus zijn gestart; eigenwijze mensen die harder wilden ontwikkelen en innoveren dan de grote, vaak ‘logge’ organisaties waarvoor we werkten. We zagen al heel snel de ontwikkelingen naar Agile en de veranderingen die dit voor testen betekende (en nog steeds betekent). Als je vindt dat het anders moet, dan moet je het ook gewoon doen. Dus ja, de stoute schoenen aangetrokken en gestart. Overigens met een groot vertrouwen van een aantal #Praegustatoren die al vanaf de eerste minuut bij ons zijn!

Onze visie, missie en doelstellingen hebben we de afgelopen jaren een paar keer op kleine puntjes bijgewerkt, maar staan nog steeds als een huis. Net als onze kernwaarden! Ons #Vriendenteam en #kenniscentrum steken ook nu nog steeds met kop en schouders boven het zeer grote maaiveld uit. Ons prachtige kantoor in de bossen van Leusden-Zuid (Leusderend) is natuurlijk niet vanaf het begin direct onze thuisbasis geweest. Marte en ik zijn gestart vanaf onze zolderkamer, waar we alle plannen en documenten (personeelsgids v1.0, mobiliteitsregeling v1.0, pensioenreglement v1.0) hebben uitgewerkt en de eerste sollicitatie- en commerciële gesprekken in Van der Valk hotels hebben gevoerd. Ondanks dat we in de huidige uitdagende tijden van Corona inmiddels steeds meer gewend zijn geraakt aan het thuiswerken en online meetings houden, was ik het in 2011 die al snel het gevoel kreeg geen thuisbasis te hebben voor werk. Ik had behoefte om ’s ochtends een gestructureerd programma te doorlopen en gewassen en geschoren met mijn koffertje in de auto te stappen, onderweg naar kantoor (werk). Niet alleen om mezelf op te laden en te ontladen tijdens mijn autorit, maar ook een plek hebben waar je met al je collegae kunt verzamelen en werken aan proposities, nieuwe producten/-diensten, offertes, maar vooral ook een plek waar je je thuisbasis kunt tonen aan potentiële #Praegustatoren die komen solliciteren voor je onderneming.

Zo was het dus dat we, na een paar maanden op de zolderkamer, een kamer huurde bij Color Business Center in Almere, een prima locatie langs de A6. Groei van Praegus vroeg hierbij al snel om uitbreiding van kantoorruimte. In stappen zijn we uitgebreid naar 3 kamers en huurde we de grote zalen op het moment dat we deze nodig hadden bij het verzorgen van trainingen vanuit onze Praegus Academy, waarover later meer. We wilden onze thuisbasis zelf inrichten, mogelijkheden hebben om te verbouwen, en met trots onze naam op de gevel kunnen plaatsen. Om onder meer deze redenen zijn we in 2017 verhuisd naar een kantoor in Leusden, in een prachtige bosrijke omgeving. Een ruimte die we helemaal vanaf niets hebben opgebouwd en ingericht zoals dat past bij wie we als bedrijf en als #Praegustatoren zijn, zoals: Praegus Café, flexplekken, vergaderruimte en een eigen opleidingscentrum voor Praegus Academy. Maar natuurlijk ook de uitstraling die ik eerder omschrijf! Het is ook deze locatie waar, vanuit ons innovatie lab Praegus Solutions, onder meer Orangebeard is ontstaan. Door ons te onderscheiden van onze concurrenten, door onder meer te investeren in tijd en budget, hebben we de afgelopen jaren meerdere producten en diensten ontwikkeld waar zowel onze #Praegustatoren als onze klanten en opdrachtgevers nog iedere dag voordeel van hebben om de kwaliteit te waarborgen waar ook wij als Praegus voor staan. Precies zoals we dat 10 jaar geleden hadden voorzien en gepland!

De Praegus Group is intussen in de afgelopen 10 jaar uitgegroeid van Praegus B.V. naar respectievelijk Praegus, Praegus Academy, Praegus Solutions, Praegus Connect… en recentelijk Orangebeard.io!! En naast prachtige innovaties uit Praegus Solutions, zoals onze Open Source Toolchain en Orangebeard, mooie partnerships met (tool)leveranciers, meld ik met trots dat we een volwassen Praegus Academy hebben! Niet alleen waren we de eerste met een volledige Nederlandstalige online academy, waar je in eigen tijd en –tempo (en nog steeds gratis!) trainingen op ons vakgebied en onze specialisaties kunt volgen, maar een academy waar we ook inmiddels geaccrediteerd opleider zijn voor alle gangbare methodieken in de huidige markt, zoals: TMAP en ISTQB. Maar, ook zijn we al een aantal jaar geaccrediteerd als examencentrum, een mijlpaal waar ik ook weer erg trots op ben! Oh ja, een van de andere initiatieven die ik niet onbenoemd voorbij wil laten gaan is de podcast van ‘De Voorproeverij‘, afgeleid van onze bedrijfsnaam en #Praegustator. ‘De Voorproeverij’ is wederom een initiatief van een aantal collegae die 2 jaar geleden in hun vrije tijd besloten om een podcast op te gaan nemen, welke met regelmaat nieuwe uitzendingen live zet.

Maar, natuurlijk is niet altijd alles van een leien dakje gegaan, met ‘vallen en opstaan’ en ‘pieken en dalen’ ontwikkel je jezelf als ondernemer. Dat begint met een groot verschil tussen de grote ondernemingen (Getronics, Belastingdienst, Capgemini) waarvoor ik heb gewerkt, namelijk allemaal verschillende afdelingen waarop je als manager een beroep kunt doen als collegae met vragen komen over zaken als mobiliteit, pensioen, declaraties en andere HR-gerelateerde zaken. Als startende onderneming ben je ineens verantwoordelijk voor ‘alles’. Zo was ik persoonlijk bij iedere nieuwe #Praegustator in eerste instantie druk om al deze administratieve zaken met iedere collega in te regelen. Hiertoe behoorde in het begin ook het aanschaffen- en inregelen van bedrijfsmiddelen zoals een laptop.

Inmiddels hebben we een eigen volwassen administratie- en backoffice afdeling waar we al jaren in alle vertrouwen op kunnen bouwen. Een aantal andere leermomenten als ondernemer in de afgelopen 10 jaar zijn: je eigen plek vinden in de organisatie, wat is mijn rol? Dit is misschien uiteindelijk nog wel de grootste zoektocht geweest. Binnen de Group houd ik me nu hoofdzakelijk bezig met Commercie (New Business), Marketing, Partnerships, R&D en kennisdeling, waaronder ook commerciële leads van focusteams. Samen met mijn compagnon en collegae hebben we inmiddels een geoliede machine en vullen we elkaar enorm goed aan (complementair). Ik kom, 23 jaar geleden, met mijn ‘voeten uit de klei’ en daarom past deze rol mij ook perfect. Op deze manier kan ik me bezighouden met enerzijds de groei van de onderneming, anderzijds blijf ik actueel in de ontwikkelingen van de markt en ons vakgebied. Zo ben ik, inmiddels al ruim 20 jaar, altijd nog te vinden op alle conferenties en neem ik deel aan trainingen die we als groep voor onze #Praegustatoren organiseren. Ik ervaar hierbij nog steeds dezelfde passie als toen ik 23 jaar geleden begon als tester, maar vooral ook de passie waarmee ik – samen met Marte – Praegus ben gestart 10 jaar geleden.

Ondernemen leert je ook dat samenwerken is als een ‘huwelijk’, met alle rechten en plichten die daarbij horen. Je hebt ineens te maken met compagnons, met de overheid, met accountants en met leveranciers en recruiters die allemaal ‘wat van je willen’. Gelukkig had ik veel ervaring bij mijn voorgaande werkgevers, maar toch durf ik te zeggen dat ik in deze periode van inmiddels 10 jaar een enorme lijst met ‘lessons learned’ kan toevoegen aan mijn portfolio. Maar, nog steeds iedere dag met dezelfde passie en trots! Ik kijk dan ook uit naar de volgende 10 jaar, waarin ik – samen met onze geweldige groep #Praegustatoren – alle ervaring en al het geleerde in kan zetten om het succes van Praegus en al haar zustermaatschappijen voort te zetten en de ‘volgende generatie’ in het bedrijf kan opleiden om dezelfde stappen te maken. Op de korte termijn hoop ik dat we Corona snel achter ons kunnen laten en ons 10-jarig jubileum groots mogen vieren, samen met alle #Praegustatoren en hun families!

Vond je dit artikel interessant? Deel het op social media!