Ben jij een manegeknol of een springpaard?

Als vader heb ik altijd gezegd: “Al gaat mijn dochter op paardrijden, ik zal aan de kant staan om haar aan te moedigen!” Dus je kunt wel raden wie er nu iedere week aan de rand van de rijbak staat. Als je daar staat dan zie je meteen dat bijna alle paarden zonder na te denken achter elkaar aan lopen. Het fenomeen dat we “manegeknol” noemen. Deze paarden zijn door de kinderen onmogelijk uit het rijtje te krijgen en blijven in de hoefslag (de buitenrand van een rijbak) door hobbelen in hetzelfde tempo.

Maar hebben we in het SCRUM team soms niet met dezelfde situatie te maken? We hobbelen al vele sprints achter elkaar aan. Ieder SCRUM ritueel is hetzelfde en elke meeting worden dezelfde dingen gezegd en gedaan. Alle standups dezelfde 3 vragen: wat heb je gedaan, wat ga je doen en waar loop je tegenaan? Iedereen heeft zijn eigen specialisme binnen het team en wil alleen daarin werken. Als je dan vraagt waarom het altijd op dezelfde manier gaat, is dat vaak ook het antwoord: “we doen het al jaren zo. Dit werkt het beste voor ons”.

Na een half jaar was mijn dochter het rond hobbelen zat en wilde ze stoppen met paardrijden. De redding was een paard waar niemand op wilde rijden, omdat het een te grote eigen wil had en moeilijk in het gareel te krijgen was. Precies de uitdaging en afwisseling die ze nodig had om haar plezier weer terug te krijgen.

Zo kan het ook zijn dat we het vuur en interesse verliezen na een tijdje. De sleur van een team kan ervoor zorgen dat we het team zat worden of helemaal willen stoppen. Breng dan eens wat verandering erin. Doe de retrospective eens in het bos, de kroeg of tijdens een barbecue. Begin de standup eens met de intro van Survivor – Eye of the tiger! Kies ervoor om werk op te pakken wat buiten je specialisme ligt. Gewoon om jezelf en het team eens uit te dagen. Je zult zien dat het team hechter en creatiever wordt. Bovenal vind je het plezier in het team en je werk weer terug.

Ben jij een manegeknol of ben je een springpaard? Vind je het goed genoeg om achter de rest aan te hobbelen? Prima. Maar weet dan dat het ten koste gaat van het team en je werkvreugde!

Nieuwsgierig geworden en wil je meer weten over testen? Neem dan contact op met Praegus – 085-1305977 / info@praegus.nl of kijk op www.praegus.nl

Vond je dit artikel interessant? Deel het op social media!