Krijg anderen in beweging met de Clumsy Hero

Het was weer een gezellige vrijdag middag borrel. Een paar nieuwe verhalen en inzichten rijker, wandel je rustig terug naar huis. Het is ondertussen al vrij donker. Toch besluit je de korte route te nemen door een klein steegje. Halverwege hoor je plotseling iemand op je af rennen. Je draait je om maar het is al te laat. De dief heeft je opzij geduwd en ontsnapt met je laptop. Gedesoriënteerd krabbel je overeind en je ogen speuren af waar de dief naartoe gegaan is; ga je er achteraan of niet? Plotseling duikt een donkere gedaante met een cape bovenop de dief. Hij doet je direct denken aan Batman. Je doet een stap achteruit en probeert buiten het gevaar te blijven. Nog geen minuut later heeft je held met de dief afgerekend. Je bedankt, loopt naar voren en raapt je tas op.

Een week later gebeurt hetzelfde. Je loopt opnieuw in het donker hetzelfde steegje in en wordt opnieuw beroofd van je tas. Maar ditmaal springt een wat iel uitziende man lichtelijk onhandig bovenop de dief. Hij weet nog maar net je tas uit de handen van de dief te trekken en gaat bovenop het koord van je tas staan om deze te beschermen. Je ziet de held trillen op z’n benen. Maar zodra de dief hem aanvalt, weet hij zich nog wel staande te houden. Zonder twijfel ren je naar voren en meng je je in het gevecht. Nog geen minuut later is de dief uitgeschakeld, bedank je de held, raap je je tas op en ga je weer terug naar huis.

Veel van ons zijn zich continu aan het ontwikkelen om een soort superheld te worden op ons eigen vakgebied. Maar wat we hierin vergeten, is dat zodra we op dit niveau acteren, we intimiderend overkomen op anderen. Niemand die Batman tegenkomt, zal überhaupt overwegen om te vragen of hij hulp nodig heeft, laat staan hem ongevraagd te hulp schieten. Het klinkt interessant om op dit niveau je werk te kunnen doen, maar het gevolg is wel dat je de meeste zaken alleen moet doen.

Clumsy Hero

De Clumsy Hero is iemand die lef, enthousiasme en doorzettingskracht toont en net genoeg skills heeft om zichzelf staande te houden. Hierdoor creëert hij een situatie die voor anderen veilig voelt om te helpen (zodra jij meehelpt wil je niet dat meteen alle verantwoordelijkheid bij jou terecht gaat komen), maar nog belangrijker: aanvoelt alsof jij nodig bent om voor een succes te zorgen. Integendeel tot Batman, is de Clumsy Hero iemand die anderen motiveert om tot actie te komen. Waar Batman mensen passief in de hoek laat afwachten tot de klus geklaard is, is de Clumsy Hero in staat om een hele afdeling in beweging te krijgen.

Ik gebruik de Clumsy Hero zelf in verschillende situaties, maar vind hem nog het sterkst bij Karaoke. Redelijk veel mensen vinden het eng om op het podium te gaan zingen. Nadat iemand de sterren van de hemel heeft gezongen, ligt de drempel onwijs hoog. En eerlijk gezegd vind ik het zelf ook moeilijk. Maar door met gemiddelde zangkunsten, en vooral een enorme dosis enthousiasme het podium op te klimmen en te zingen, weet ik vaak anderen aan te steken om te volgen.

Ook op het werk ben ik als Scrum Master een groot fan van de Clumsy Hero. Mijn beste meetings zijn degene waarbij ik improviseer met weinig voorbereiding. Hierdoor gaat af en toe iets fout, waardoor anderen vaak de neiging hebben om mij tot hulp te schieten. Zo begon ik laatst een retrospective met een korte intro, waarin ik vertelde over de historie van de afdeling. Ik werkte daar nog maar 4 maanden, dus ik had zelf nog niets meegemaakt van de historie. Het resultaat was dat twee mensen me tegemoet kwamen en samen hebben we daar een heel sterk verhaal van gemaakt waar iedereen zich bij betrokken voelde. De rest van de sessie verliep ongelofelijk soepel en iedereen probeerde mee te helpen om er een succesvolle retrospective van te maken.

Op dit moment heb ik even moeite om nog andere voorbeelden te bedenken waar je de Clumsy Hero voor zou kunnen gebruiken, heb jij daar nog een goed idee voor?

Nieuwsgierig geworden en wil je meer weten over testen? Neem dan contact op met Praegus – 085-1305977 / info@praegus.nl of kijk op www.praegus.nl

Vond je dit artikel interessant? Deel het op social media!