Risicogebaseerd Testen in Low-Code Development: Snelheid, Precisie en Strategie

Als je denkt aan high-speed innovatie, denk je wellicht aan de Formule 1. Een wereld waar snelheid, precisie en strategie samenkomen om grenzen te verleggen. Deze principes vormen ook de ruggengraat van low-code development, waar risicogebaseerd testen snelheid, precisie en strategie in balans brengt.

In de wereld van low-code development draait alles om snelheid. Snellere ontwikkeling, snellere implementatie en vooral snellere time-to-market. Maar snelheid mag nooit ten koste gaan van kwaliteit. Dit is waarom risicogebaseerd testen zo belangrijk is.

Stel je nu eens voor dat je een monteur bent in een F1-race. Het is jouw taak om ervoor te zorgen dat de auto van de coureur in optimale staat verkeert voordat hij de baan op gaat. Je weet dat je niet elk onderdeel van de auto kunt testen voordat de race begint, dus je richt je op de meest kritieke onderdelen die de prestaties van de auto beïnvloeden. Op dezelfde manier richt risicogebaseerd testen zich op de meest kritieke delen van de applicatie, waarbij de focus ligt op het minimaliseren van risico’s die de gebruikerservaring en bedrijfsresultaten kunnen beïnvloeden. Dit is niet alleen een feit binnen het testen van low-code applicaties, we willen altijd dat testen snel en efficiënt gebeurt. Het ontwikkelen van low-code gaat sneller dan traditioneel programmeren en daarmee is het van belang dat testen in die cadans mee gaat.

Stel je een low-code-gebaseerde applicatie voor die wordt gebruikt om leningen te verwerken. Een van de grootste risico’s kan zijn dat de applicatie klantgegevens niet correct valideert, wat kan leiden tot fouten in de kredietwaardigheidsbeoordeling. Risicogebaseerd testen zou zich richten op het uitgebreid testen van de validatieprocessen, inclusief het testen van verschillende scenario’s en het simuleren van mogelijke aanvallen op de gegevensvalidatie.

De parallel tussen F1 en risicogebaseerd testen gaat verder dan snelheid alleen; precisie is ook essentieel. In de F1 maakt zelfs de kleinste aanpassing het verschil tussen winst en verlies. Max Verstappen maakt niet veel fouten in zijn races. Echter in de F1 race van Miami raakte Max van de baan en reed over een paaltje heen. De minste afwijking, de kleinste stuurfout heeft grote gevolgen. Over het paaltje rijden geeft schade aan de baan, schade aan de auto, kan een safetycar veroorzaken, kan je een straf opleveren en al die factoren leveren risico op voor het behalen van het podium en vooral de bovenste plaats van het podium. Zo ook in low-code development, waar elke bug of fout in de applicatie grote gevolgen kan hebben. Risicogebaseerd testen stelt ons in staat om gericht te testen, zodat we elk risicogebied met strategische precisie kunnen aanpakken.

Maar net zoals een F1-team niet alleen op snelheid vertrouwt, is snelheid alleen niet genoeg in low-code development. Het draait ook om betrouwbaarheid en consistentie. Risicogebaseerd testen biedt deze stabiliteit door middel van een gestructureerde aanpak, waarbij risico’s worden geïdentificeerd, geprioriteerd en getest volgens een gedegen plan.

De ultieme strategie draait om het racen en het behalen van het podium. Dat zagen we in het F1 weekend in Miami. Max Verstappen reed geweldig in alle sessies dat weekend. In de race echter pakte een safetycar-situatie gunstig uit voor Lando Norris, waardoor Max niet won. Buiten de safetycar had hij ook niet de racepace die Lando wel had met zijn McLaren. Om wel het podium te halen, besloot Red Bull niet te jagen op Lando Norris, maar stabiel uit te rijden om de tweede plek op het podium veilig te stellen. Net zoals een F1-team streeft naar een podiumplaats, streeft risicogebaseerd testen naar een goed werkende applicatie die gebruikers tevredenstelt en concurrenten overtreft.

Dus terwijl de wereld van low-code development blijft versnellen, is het belangrijk om de strategie van risicogebaseerd testen te implementeren. Net zoals een goed doordachte strategie een F1-team naar het podium kan brengen, kan risicogebaseerd testen een ontwikkelteam helpen om de top van het podium te bereiken in de wereld van low-code development.

Wil je meer weten over het belang van risicogebaseerd testen, lees dan ook het vervolg op deze blog over de DORA-wetgeving en risicogebaseerd testen.

Nieuwsgierig geworden en wil je meer weten over testen? Neem dan contact op met Praegus – 085-1305977 / info@praegus.nl of kijk op www.praegus.nl

Vond je dit artikel interessant? Deel het op social media!