Testautomatisering is teamwork

Het testvak vraagt in een Agile omgeving steeds meer technische kennis; maar dat is niet het enige wat van belang is. Jouw werk moet integraal verbonden zijn met alles waar de rest van het ontwikkelteam zich mee bezig houdt. Hoe voorkom je dat je als tester/testautomatiseerder in een geïsoleerde positie terecht komt? Hoe zorg je voor betrokkenheid en maak je het belang van jouw job binnen het team zichtbaar? In deze blog geef ik vier praktische tips.

Tip 1: proof of concept
Begin met het maken van een proof of concept voor de testautomatisering. Betrek hierin al vroeg je team. Wat vinden zij belangrijk bij de testtool? Wat voor eisen heeft het team als het gaat om werken met een tool? Kan het draaien in een ingerichte CI-straat?  

Tip 2: geef demo’s
Staat je proof of concept en ben je begonnen met automatiseren? Geef dan regelmatig demonstraties over wat de status is van je testset. Laat zien wat je hebt gemaakt en ook hoe je het hebt gemaakt. Laat je testgevallen zien en leg uit wat je precies test. Het moet voor iedereen duidelijk zijn hoe je testset werkt en hoe het team er aanpassingen aan kan doen. Hierdoor gaat testautomatisering leven bij je team en kan je veel input krijgen voor mogelijk nieuwe testcases. Doe deze demo’s niet alleen binnen je eigen ontwikkelteam, maar betrek ook de product owner en gebruikers zodat zij ook vertrouwen krijgen in de kwaliteit van de software.

Tip 3: leid je team op

Het is belangrijk dat je je team betrekt bij het automatiseren van je testen. Laat zien wat testautomatisering is en wat het kan. Het is van belang dat je team niet alleen ziet wat er mogelijk is, maar ook dat ze er zelf eens mee aan de slag gaan. Zorg ervoor dat je testtool makkelijk is in gebruik (herbruikbaarheid van scenario’s) en zorg ervoor dat je het team opleidt in het gebruik van de testtool. Neem hiervoor ruim de tijd want testautomatisering leer je niet binnen één dag.  
Zorg ervoor dat je als tester een goede basis neerzet van het framework en fungeer als een soort van vraagbaak.

Tip 4: praat met gebruikers
Ga eens in gesprek met de gebruikers. Hoe gebruiken zij de applicatie? Zijn er dingen die zij anders doen dan dat jij verwacht als tester? Zijn er ‘edge cases’ die jij kan meenemen in je testdekking? Wellicht zijn er flows die jij helemaal niet kent maar die voor de gebruiker heel normaal zijn. Van gebruikers kun je veel leren! Schrijf deze flows op en neem ze mee in je testset. Laat je (test)collega’s ook weten dat je de flows hebt meegenomen in je geautomatiseerde test zodat het team zich kan focussen op andere taken.

Meer weten over testautomatisering?
Nieuwsgierig geworden en wil je meer weten over testautomatisering? Neem dan contact met mij op rene.brandenburg@praegus.nl  of kijk op www.praegus.nl

Vond je dit artikel interessant? Deel het op social media!