Wat maakt playwright een goede testtool

Sinds 2020 ben ik als testautomatiseerder ingezet bij een opdracht waar we geautomatiseerde testen schrijven op het gebied van XML en front-end.

Afgelopen jaren maakten wij gebruik van Selenium voor onze testen, maar sinds een paar maanden  zijn we ook begonnen met de tool Playwright. In deze blog deel ik mijn ervaringen met deze tool. 

Wij hebben een zeer degelijke testset staan die een goede indicatie geeft wat de status is van de sprint-oplevering. Het draaien van deze testset duurt echter lang voordat wij een indicatie hadden of er sprake is van regressie. Daarom ben ik samen met een collega gaan onderzoeken of Playwright een interessante verbeteroptie was. We zijn een werkdag bezig geweest om de tool te begrijpen en daarna één werkdag bezig geweest met het ombouwen van een paar hoofdtesten. Op basis van de PoC kwamen wij erachter dat we met Playwright een factor 5 sneller konden testen. 

Wat zijn de voordelen van testtool?

  • Playwright is net zoals Selenium een open source tool, dat betekent dat je geen licentiekosten hebt. Maar het wordt wel goed ondersteund door het ontwikkelteam van Playwright, die continu nieuwe features bouwt. Je kan ook zelf features aanleveren. 
  • Cross-browsercompatibiliteit: Playwright ondersteunt het automatiseren van browserinteracties in meerdere browsers, waaronder Chromium (Chrome), Firefox en WebKit (Safari). Selenium biedt ook ondersteuning voor meerdere browsers, maar Playwright maakt gebruik van één enkele API voor alle ondersteunde browsers, wat de ontwikkeling en het onderhoud van tests vergemakkelijkt.
  • Meertalige ondersteuning: Playwright ondersteunt meerdere programmeertalen, waaronder JavaScript, TypeScript, Python en C#. Dit betekent dat je kunt werken met de programmeertaal van jouw voorkeur, terwijl Selenium voornamelijk gericht is op Java.
  • Een krachtige optie van Playwright is dat je met de tool visuele verschillen kan testen van je pagina. Hierdoor kan je zien of een change niet brekend is geweest voor je styling. 

Wat zijn de nadelen van deze testtool? 

  • Playwright is niet geschikt voor applicaties die nog draaien in Internet Explorer omdat Playwright dit niet ondersteund. Dus maak je nog gebruik van IE, dan is Playwright helaas niet geschikt voor je project.
  • Het is een relatief nieuwe tool, daardoor moet de community en bijbehorende documentatie nog groeien. Stel je loopt tegen een foutmelding aan, dan staan er nog niet veel artikelen op het internet, daarom moet je wel bereid zijn om zelf dingen uit te zoeken. Gelukkig kan je altijd vragen stellen op hun github pagina.

Meer weten over testen?

Nieuwsgierig geworden en wil je meer weten over testen? Neem dan contact op met Praegus – 085-1305977 / info@praegus.nl of kijk op www.praegus.nl

Vond je dit artikel interessant? Deel het op social media!