FitNesse Tool

Wat is de FitNesse Tool?

De FitNesse Tool is een Framework wat gebruikt wordt voor het automatiseren van testen. De testen, welke voornamelijk geautomatiseerd worden met FitNesse, zijn acceptatietesten. In FitNesse worden de acceptatietesten gedefinieerd met een WiKi oplossing. In deze voor gebruikers en testers vriendelijke wijze kunnen de tests in een leesbaar formaat worden opgeschreven. Achter deze WiKi oplossing verzorgen zogeheten fixtures voor de vertaling van de tests naar code die door testautomatisering (meestal Selenium) kan worden uitgevoerd. Deze fixtures kunnen door de testers maar door de ontwikkelaars geschreven worden in de programmeertaal die voor het project gebruikt wordt.

Waarom de FitNesse Tool gebruiken?

De FitNesse Tool wordt vaak gebruikt als extra laag bovenop Selenium om zodoende voor de business en testers leesbare testen te kunnen genereren. Deze extra laag wordt gevormd door de WiKi pagina’s. Deze WiKi pagina’s bestaan uit de volgende twee delen:
  • Vrije tekst
  • Gestructureerde testdefinities. De testdefinities worden op de WiKi pagina gespecificeerd doormiddel van testtabellen. In de kop van deze tabel wordt de referentie naar de testcode (Fixture) gespecificeerd. De tabel indeling is als volgt:
  • Kolommen. Hierin wordt de test data gedefinieerd. Dit is zowel de input data als de verwachte resultaten.
  • Rijen. In de rijen worden de verschillende testgevallen gedefinieerd.
Door gebruik te maken van deze WiKi pagina’s is het eenvoudig voor de testers en de business om testen te definiëren, zonder dat zij zich bezig hoeven te houden met de daadwerkelijke code. De code is nodig om deze testen uit te voeren.

Uitdagingen met de FitNesse Tool

De FitNesse Tool is een Framework en kan zelfstandig niet gebruikt worden om geautomatiseerde testen uit te voeren. Om dit mogelijk te maken zal FitNesse gekoppeld moeten worden aan een tool zoals bijvoorbeeld Selenium.  Dit is iets waar de experts van Praegus u mee kunnen helpen, omdat zij ruime ervaring hebben met het opzetten en gebruiken van FitNesse en Selenium. Dankzij deze ervaring zijn zij de aangewezene personen om u en uw organisatie hier mee te helpen. Daarnaast zullen onze experts u niet alleen helpen, maar zullen tevens advies geven over zaken zoals wat te automatiseren, versiebeheer, testdatamanagement en CI/CD oplossingen. Dit zal het succes van de implementatie van de FitNesse Tool bepalen. Wilt u meer weten over FitNesse of advies over de implementatie er van? Neem contact op met een van onze experts.

Bekijk ook:

Onze Academy

Word een testexpert en ga aan de slag met de diverse leerpaden die de Praegus Academy te bieden heeft.

Onze Vacatures

Werken bij Praegus betekent dat je zelf de touwtjes in handen hebt als het gaat om je persoonlijke loopbaanontwikkeling en groei.

Onze Expertises

Wij doen er alles aan om organisaties te verzekeren van de best werkende systemen, applicaties en digitale bedrijfsprocessen.