Maatschappelijk Verantwoord Ondernemen.

Bijdragen aan een veilige digitale toekomst begint vandaag. Ons gratis lesprogramma voor basisscholen helpt leerkrachten, digi-coaches en kinderen om slimmer, bewuster en veiliger met internet om te gaan.

Samen slimmer voor de toekomst.

Voor onze maatschappij zetten wij ons graag belangeloos in voor de wereld van morgen. Voor kinderen, ouders en leerkrachten, zodat zij zorgeloos gebruik kunnen blijven maken van IT. Hiervoor hebben wij een gratis lesprogramma ontwikkeld. Dit programma is bedoeld voor basisscholen, die extra ondersteuning wensen op gebied van digitale geletterdheid.

Voordat je veilig internetten aan kinderen kunt leren, is het belangrijk dat je als leerkracht of digi-coach zelf goed op de hoogte bent van dit onderwerp. Er zijn veel risico’s verbonden aan online surfen, maar het is lastig om internetveiligheid voor kinderen uit te leggen en te handhaven als je zelf niet het volledige plaatje hebt. 

De drie grootste online gevaren voor kinderen

Er zijn drie soorten bedreigingen die een kind kan tegenkomen tijdens het surfen op internet:

  1. Vreemden en kwaadwillenden: Kwaadwillenden zullen vaak als iemand anders doen (catfishing) op sociale media of online games om kinderen te misleiden. Ze proberen kinderen zover te krijgen dat ze gebruikersnamen, wachtwoorden, betalingsinformatie of andere gevoelige gegevens delen.
  2. Leeftijdsgenoten: Naarmate communicatie en entertainment meer online plaatsvinden, verplaatsen ook pesterijen zich naar het internet. Kinderen kunnen te maken krijgen met cyberpesten van leeftijdsgenoten — zowel van mensen die ze kennen als van vreemden.
  3. Eigen handelen: Kinderen die zonder toezicht online zijn, kunnen per ongeluk schadelijke inhoud downloaden of gevaarlijke links openen. Ook kunnen ze per ongeluk privé-informatie op een openbaar platform delen. 

Samen werken aan een veilig internet voor kinderen.

Bewust zijn van deze soorten bedreigingen helpt kinderen te beschermen terwijl ze het internet gebruiken. Door zelf goed geïnformeerd te zijn, kunnen ouders en verzorgers én leerkrachten ook een veilig voorbeeld stellen voor internetgebruik, wat een effectieve manier is om kinderen te leren over cybersecurity. Om dit te doen, zorg ervoor dat de kinderen:

  • Persoonlijke gegevens voor zichzelf houden en zorgvuldig kiezen wat ze online delen
  • Sterke en moeilijke wachtwoorden gebruiken
  • Privacy-instellingen op sociale media accounts aanpassen
  • Dezelfde (of soortgelijke) internetregels volgen als die voor volwassen gelden


Dit programma is zowel voor kinderen, als voor leerkrachten en digi-coaches. Afhankelijk van de doelgroep, passen wij de opzet aan. 

Het programma

Deel 1: Puzzels

  • Raad de BN’er/Youtuber gebaseerd op de kruimels die hij/zij achterlaat
  • 2 groepen verdelen: 1 team bedenkt wachtwoord voor fictief persoon, de andere gaat het raden
  • Zoek de verschillen in deelgedrag tussen 3 fictieve personen (goed/fout herkennen)
  • Trek conclusies van een persoon uit 1 social media plaatje.

 

Deel 2: Tips & Tricks 

  • Deel geen persoonlijke details van jezelf met online vrienden. Klassikaal bespreken
    • Waarom niet?
    • Wat zijn persoonlijke gegevens?
    • Welke vorm van persoonlijke gegevens bestaan er?
  • Kies sterke wachtwoorden. Geef tips. Klassikaal bespreken voorbeelden van sterke wachtwoorden