Wat is performance testen

Performance is de snelheid waarmee het informatiesysteem interactieve en batchtransacties afhandelt. Performance Testen is het proces van plannen, voorbereiden, uitvoeren en beoordelen van gebruikssimulaties op een proces, systeem, applicatie of website.

Deze simulaties worden uitgevoerd met als doel het prestatieniveau van een informatiesysteem te bepalen. En om het verschil aan te tonen tussen het actuele en vereiste prestatieniveau.

Deze simulatie van die bepaalde belasting wordt gerealiseerd met behulp van tools op de productieomgeving of op een testomgeving die zoveel mogelijk de productieomgeving simuleert.

Hulp nodig bij het performance testen van jouw applicatie, website of IT-systeem? Neem contact op via het contactformulier of bel direct: +31(0)85 130 5977

Waarom is performance testen belangrijk ?

Performance testing geeft inzicht in de prestaties en stabiliteit van een systeem. Performance tests maken ook bijbehorende risico’s inzichtelijk in het geval van een falende performance.

Door te testen kan je anticiperen op mogelijke performance issues in de toekomst. Hiermee kunnen dan de ontwikkelaars deze issues aanpakken voordat ze kunnen voorkomen.

Het testen en oplossen van gevonden issues zorgt voor systemen die optimaal presteren onder variabele omstandigheden, Zodat klanten en medewerkers gebruik blijven maken van het systeem of applicatie. En zodat cruciale IT-systemen blijven functioneren.

Performance testen met test tools

Het valideren van het non-functionele attribuut performance stopt niet bij het uitvoeren van de testen. Althans, dat zou daar niet moeten stoppen. Zeker als er niet getest is op een omgeving anders dan productie.

Testen emuleren gebruikers en daarmee wordt hooguit een benadering gedaan van de werkelijkheid. Monitoring biedt de kans om proactief te handelen op incidenten.

APM-tools bieden de faciliteiten die nodig zijn om een keten actief te monitoren.
Er zijn er echter zoveel dat het vaak moeilijk te overzien is welke voor uw doelen de beste prijs-kwaliteitsverhouding heeft.
Voor het uitvoeren van een performance test zijn er veel verschillende tools beschikbaar, zowel Closed- als Open Source.

Voor de complexe applicatie- en systeemarchitectuur is het zeker niet eenvoudig om een performance testtool zomaar correct in te zetten. Het aantal variabelen en invloeden is hoog. Hier wordt vaak niet aan gedacht, waardoor de performance test onvolledig of zelfs helemaal niet representatief is.

Analyse van de resultaten en trends hierin herkennen is een specialistisch werk en vraagt dan ook om een ervaren specialist.

Onze experts staan klaar om je te helpen met de selectie, implementatie en inrichting van de beste performance test tool. Daarnaast helpen onze performance testers bij het inrichten van de monitoring, waaronder bijvoorbeeld het bepalen van grenswaarden/attentiewaarden. Met ingerichte Cloud omgevingen kunnen we u dit werk volledig uit handen nemen.

Samen vinden we die perfecte tool die voldoet aan jouw wensen en eisen en die past in jouw omgeving.

Ben je benieuwd wat Praegus voor jou kan doen?

Praegus is de specialist op gebied van (geautomatiseerd) testen en softwareontwikkeling.

Onze testexperts kunnen je helpen met adviseren en opzetten van performance testing binnen jouw organisatie. Van een performance test training tot aan het performance testen van jouw applicaties, software of systemen.

Onze Praegus performance testexperts staan voor je klaar om je te helpen met al je vragen.
Of om een keer geheel vrijblijvend te sparren over test tools en over de test kansen voor jullie situatie.

Bekijk ook:

Onze Academy

Word een testexpert en ga aan de slag met de diverse leerpaden die de Praegus Academy te bieden heeft.

Onze Vacatures

Werken bij Praegus betekent dat je zelf de touwtjes in handen hebt als het gaat om je persoonlijke loopbaanontwikkeling en groei.

Onze Expertises

Wij doen er alles aan om organisaties te verzekeren van de best werkende systemen, applicaties en digitale bedrijfsprocessen.