Observaties uit mijn vijf jaar als tester

In april 2017 stapte ik in de wondere wereld van het software testen. In de afgelopen vijf jaar heb ik veel zien veranderen in het testvak. In deze blog neem ik je mee in enkele ontwikkelingen die mij zijn opgevallen.

  • Organisaties hebben steeds meer focus op testen.
    De organisaties waar ik heb geholpen met testen, worden zich steeds bewuster dat je met goed testen niet alleen fouten voorkomt, maar uiteindelijk ook sneller waarde kunt leveren aan de business. Om bij die snelheid ook kwaliteit te kunnen garanderen, wordt er wel een hoge mate van geautomatiseerd testen verlangd. Zo wordt een goed beeld van de applicatie gekregen en kan men met een gerust gevoel naar productie gaan.
  • Releases worden steeds kortcyclischer.
    Waar je vroeger zag dat je maar eens per kwartaal een release had, is nu de tendens om zo veel en zo vaak mogelijk de software te releasen. Dit betekent dat er veel meer gebruik wordt gemaakt van automatische testen en dat dit een verantwoordelijkheid wordt voor het hele ontwikkelteam. In mijn omgevingen zie ik dat iedereen in het ontwikkelteam verantwoordelijk wordt om testen te schrijven en deze te onderhouden. De rollen van de ontwikkelaar en de tester schuiven in elkaar, maar behouden hun specialisme.
  • De teststrategie verandert.
    Omdat we vaker releasen, betekent dat ook dat we sneller moeten testen. Als je met een kritische blik kijkt naar alle testen via de browser en UI dan blijkt dat deze vaak veel tijd in beslag nemen en dit je release traject in de weg kan zitten. Dit geldt zowel voor de doorlooptijd van de uitvoering als ook voor de benodigde tijd voor onderhoud op de testsuite. Daarom moet je meer focussen op unit testen en API testen. Kortom, ik zie de bijdrage van unittesten en API testen nog steeds toenemen, aangevuld met een beperkte set van end-2-end testen om zeker te weten dat de gehele flow van de applicatie werkt.
  • Mijn rol wordt technischer.
    De tijden van alleen nog handmatig de software testen zijn vervlogen. Als tester moet je weten hoe je geautomatiseerde browsertesten kan maken. Je kunt API testen opzetten, maar ook begrijp je de wereld van het programmeren en help je bij het inrichten van de CI/CD ontwikkelstraat. Dit leidt tot een toenemende vraag naar meer technischere testers. Zo zijn mijn eigen taken ook uitgebreid van het automatiseren van testen tot het optimaliseren van de CI/CD pipeline voor het ontwikkelteam.
  • Mijn rol wordt meer coachend.
    Deze nieuwe manier van werken betekent ook dat de rol van tester veranderd. Naast mijn primaire bijdrage in het testen, automatiseren en ontwikkelen, merk ik steeds meer dat ik ook ondersteuning kan bieden. Vanuit mijn testkennis ben ik in staat om het ontwikkelteam te coachen op het gebied van testen. Samen denken we na over de risico’s en maken we steeds meer gezamenlijk de doorvertaling naar testgevallen die door het team worden klaargezet en uitgevoerd.
  • Behoefte aan overzicht.
    Met de toename van meer kleine testgevallen en het veel vaker uitvoeren van al deze testgevallen, ontstaat er ook een groeiende behoefte aan informatie over de kwaliteit. Wat zeggen al die resultaten? Hoe houden we het overzicht? En testen we nog wel steeds de juiste zaken? Op dit gebied zijn er ook boeiende ontwikkelingen. Persoonlijk denk ik dan direct aan een slimme tool zoals https://orangebeard.io/, die je met de juiste dashboards helpt om te bepalen wat je test en wat de uitkomsten van al deze testen zijn.

 

Meer weten over testen?
Nieuwsgierig geworden en wil je meer weten over testen? Neem dan contact op met Praegus – 085-1305977 / info@praegus.nl of kijk op www.praegus.nl

Vond je dit artikel interessant? Deel het op social media!