De invloed van Agile op de testrollen

Tijdens mijn dagelijkse werk als Scrum Master en tester heb ik regelmatig met mensen gesproken over Agile en testen. Wat mij opvalt is dat de gesprekken vaak gaan over de testrollen en hoe die binnen Agile ingevuld en eventueel gecombineerd worden. Deze gesprekken hebben mij aan het denken gezet, met name over de verschillende invullingen die ik in de praktijk tegen ben gekomen.

De “klassieke” tester
Allereerst zie ik de “klassieke” tester, welke vanuit een waterval achtergrond nu in een Agile project terecht komt. Deze tester voelt zich vaak nog veilig in een waterval omgeving; eerst ontwikkelen en dan handmatig testen, gebaseerd op scripts die hij opgesteld heeft. Testautomatisering is te technisch en wordt gezien als iets voor specialisten en ontwikkelaars.

De “technische” tester
Dan zie ik de “technische” tester, welke in een Agile project volledig los kan gaan met testautomatisering, Continuous Integration en dergelijke. Wat ik vaak zie is dat deze tester samen met de ontwikkelaars samenwerkt om testautomatisering en andere tools op te zetten om het Agile proces te verbeteren en te stroomlijnen.

De tester / Scrum Master
Een andere invulling die ik zie, is de combinatie tussen de tester- en Scrum Master rol. In zijn rol als ‘spin in het web’ kan deze tester beide rollen combineren. Dit omdat vaak voor het oplossen van impediments voor het team dezelfde connecties en vaardigheden zoals communicatie, plannen, organiseren en dergelijke nodig zijn als voor bijvoorbeeld het opzetten van een testomgeving of het uitvoeren van integratietesten.

De testmanager
Ook de rol van testmanager kom ik binnen Agile omgevingen tegen. Van deze rol heb ik twee invullingen gezien. In de eerste invulling is de testmanager overall verantwoordelijk voor de kwaliteit en testen. In deze rol stelt de testmanager vaak de overall teststrategie en standaard testaanpak voor een programma of bedrijf op. Daarnaast is de testmanager in deze rol vaak verantwoordelijk voor het vakinhoudelijk coachen en begeleiden van de testers in de Agile teams.

De tweede invulling is de testmanager als ketenregisseur. In deze rol is de testmanager verantwoordelijk voor de integratietesten met andere systemen en programma’s, maar ook voor de integratietesten en testgerelateerde zaken tussen de verschillende Agile teams. Ook in deze rol zie je dat de testmanager zich bezig houdt met de vakinhoudelijk coaching en begeleiding van de testers in de Agile teams.

Natuurlijk is deze invulling niet zo ‘zwart/wit’ als ik ze in bovenstaand stuk schets. Vaak zie je ook hybride vormen van deze rollen, zeker als het toepassen van Agile binnen een organisatie een bepaalde volwassenheid bereikt. Wat ik ook zie is dat binnen een bepaalde organisatie een invulling van de testrol beter werkt dan de andere. Dit is normaal en is een van de kenmerken van Agile werken, omdat je de invulling van Agile kiest die het beste bij het project of de organisatie past.
Agile heeft zeker invloed op het testen en de rollen maar je ziet wel dat je binnen Agile nog steeds bepaalde “rollen” kunt blijven herkennen.

Vond je dit artikel interessant? Deel het op social media!