Sjoemelsoftware en de ethiek van de tester

Sjoemelsoftware is verkozen tot Van Dale Woord van het Jaar 2015. Het woord heeft dus menigeen getriggerd dit jaar. Ook vanuit ons mooie testvak is het een intrigerende term. Want wij testen software. Maar wat gebeurt er als je sjoemelsoftware test?

Als traditionele tester test je tegen de specificaties. Mogelijk kom je tot de conclusie “build as designed”. De vraag is dan of er sprake was van sjoemelspecificaties, of dat het fenomeen van de “written and unwritten specifications” voldoende ruimte bood voor de creatieve geesten.
Maar misschien ben je wel een Agile tester. Zowel jij als je omgeving zullen het adagium “working software over comprehensive documentation” dan aanhangen. In eerste instantie lijkt dat wel sjoemelruimte te bieden, maar als je als team met z’n allen zo transparant bent als de theorie van je vraagt, dan zouden ongewenste situaties naar boven moeten komen.

Een slimme club zal natuurlijk het “sjoemelen by design” hebben geïmplementeerd. Het ligt er dan in ieder geval niet dik bovenop, maar mogelijk zitten de verschillende kwaliteitsaspecten als juistheid, volledigheid, betrouwbaarheid en bruikbaarheid elkaar een beetje in de weg.

Het kan zelfs zo zijn dat de test het sjoemelen gewoon feilloos blootlegt en promoveert tot blokkerende bevindingen. Er volgt een negatief vrijgave-advies. Maar dan blijkt plotseling dat er toch “hogere machten” zijn die ervoor zorgen dat de release ondanks alles toch in productie gaat of, beter gezegd (?), moet.

Daar sta je dan als tester met je goede bedoelingen. Opeens heeft je werk een zware ethische lading gekregen. Hoe ga je om met deze verantwoordelijkheden? Het worden grote woorden. Het kan soms beklemmend voelen. Wat als straks blijkt dat ik het verkeerd heb ingeschat?

Het zijn situaties die je in reguliere IT trajecten al zult tegenkomen en niet alleen bij sjoemelsoftware. Het maakt het werk van de tester juist ook boeiend. Ter ondersteuning levert het IEEE instituut daarom al een Code of Ethics (http://www.ieee.org/about/corporate/governance/p7-8.html ).

Ondertussen hoop ik maar dat het fenomeen sjoemelsoftware niet net zo populair wordt als het woord. Want dan zouden er zomaar sjoemeltesters kunnen ontstaan. En die waarderen we niet in onze beroepsgroep!

Vond je dit artikel interessant? Deel het op social media!