Exploratory Testing

Dankzij de opkomst van Agile ontwikkelmethodes is Exploratory Testing als testtechniek tevens in opkomst. De populariteit van Exploratory Testing is te verklaren, omdat er dankzij de korte cycli van ontwikkelen binnen Agile minder tijd is om het product te leren kennen, het testontwerp te maken en de testen uit te voeren. Om deze redenen is Exploratory Testing een testtechniek die een goede aanvulling is van de andere testtechnieken die er gebruikt worden om de kwaliteit van het opgeleverde product vast te stellen. Exploratory Testing bestaat uit drie onderdelen: simultaan leren, het testontwerp en de testuitvoering welke gelijktijdig en binnen een vooraf vastgestelde tijd worden uitgevoerd.

Exploratory Testing: gestructureerd of ad hoc?

Exploratory Testing lijkt misschien ad hoc maar er zit toch een duidelijke structuur in en er worden toch degelijk testscripts gemaakt. Daarnaast worden er bij de start van Exploratory Testing duidelijke doelen en timeboxen gesteld, welke worden vastgelegd in een Exploratory Testing Charter. Stel dat u binnen een uur wilt vaststellen of de order entry functionaliteit goed werkt. Tijdens het uitvoeren van deze Exploratory Testing Charter worden de uitgevoerde stappen en resultaten vastgelegd. Hierdoor zijn de gevonden defects reproduceerbaar en kunnen de scripts in de toekomst bijvoorbeeld voor regressietesten worden gebruikt.

Exploratory Testing: altijd toepasbaar?

Is Exploratory Testing de oplossing voor testen binnen kort cyclische ontwikkeltrajecten of andere trajecten waar testen onder tijdsdruk staat? Het antwoord is ‘nee’. Om Exploratory Testing goed in te kunnen zetten moet aan verschillende randvoorwaarden zoals Materiekennis beschikbaar en ervaren testers voldaan worden. Daarnaast is Exploratory Testing niet voor alle systemen geschikt bijvoorbeeld systemen met hoge eisen aan aantoonbaarheid en verslaglegging en mission critical systemen zijn niet geschikt om doormiddel van Exploratory Testing getest te worden.

Wilt u weten of Exploratory Testing gebruikt kan worden in uw Agile projecten of om uw systemen te testen? Neem dan contact met ons op zodat onze experts u kunnen adviseren.

Bekijk ook:

Onze Academy

Word een testexpert en ga aan de slag met de diverse leerpaden die de Praegus Academy te bieden heeft.

Onze Vacatures

Werken bij Praegus betekent dat je zelf de touwtjes in handen hebt als het gaat om je persoonlijke loopbaanontwikkeling en groei.

Onze Expertises

Wij doen er alles aan om organisaties te verzekeren van de best werkende systemen, applicaties en digitale bedrijfsprocessen.