SoapUI

Als u binnen uw organisatie (web)services zoals Soap, Rest en berichten via queues (JMS) wilt gaan testen kunt u gebruik maken van de SoapUI. Dit is een open source desktopapplicatie die gebruikt kan worden voor het aanroepen, monitoren, simuleren of moskee van (web)services.

Bij SoapUI kunnen (web)services getest worden zonder gebruik te maken van de userinterface. Aangezien de tests onafhankelijk van de userinterface plaats vinden van kan er hierdoor vaak eerder worden begonnen met testen. De wijzigingen in SoapUI hebben hierdoor ook geen impact op de GUI. SoapUI wordt voornamelijk gebruikt voor het uitvoeren van functionele tests, maar kan gebruikt worden om andere testtypes uit te voeren.

Waarom SoapUI gebruiken?

Doordat SoapUI de (web)services test kan er vaak eerder worden begonnen met testen. Aangezien de userinterface nog niet eens beschikbaar hoeft te zijn voor het testen, scheelt dit veel tijd. Daarnaast worden de (web)services niet geraakt door wijzigingen in de userinterface en de business logic die zich in de applicatie bevindt.

Een voordeel hiervan is dat het testen van (web)services met SoapUI minder onderhoud nodig heeft. Daarnaast kan SoapUI ook gebruikt worden om bepaalde foutsituaties in de API simuleren om zodoende de response van de applicatie te kunnen testen. Ook kan SoapUI (web)services simuleren en mocken waardoor de applicatie toch getest kan worden, zelfs als deze nog niet beschikbaar is.

Mogelijke uitdagingen tijdens de implementatie van SoapUI

SoapUI is een open source desktopapplicatie, waardoor er geen licentiekosten zijn. De enige investering die hierbij gemaakt moet worden, is in de vorm van tijd. Het vergt namelijk wat tijd om de tool op te zetten en goed in te richten. Hierbij is het belangrijk dat u scherp heeft wát u exact wilt testen.

De experts van Praegus geven u graag advies en begeleiding bij het opzetten van SoapUI. Daarnaast kunnen wij met u meekijken in wat precies getest moet worden. Dit kan onder andere door middel van een Proof Of Concept (POC), waardoor uw organisatie binnen korte tijd inzicht krijgt in de mogelijke meerwaarde die SoapUI biedt. Mocht u geïnteresseerd zijn in het inzetten van SoapUI, kunt altijd vrijblijvend contact opnemen met de experts van Praegus.

Bekijk ook:

Onze Academy

Word een testexpert en ga aan de slag met de diverse leerpaden die de Praegus Academy te bieden heeft.

Onze Vacatures

Werken bij Praegus betekent dat je zelf de touwtjes in handen hebt als het gaat om je persoonlijke loopbaanontwikkeling en groei.

Onze Expertises

Wij doen er alles aan om organisaties te verzekeren van de best werkende systemen, applicaties en digitale bedrijfsprocessen.