Testautomatisering met JavaScript

(Protractor, Cypress en Cucumber)

Met de adoptie van ‘Agile werken’ is testautomatisering een ‘onmisbaar’ hulpmiddel binnen het software ontwikkelproces. Ontwikkelaars, testers en designers werken steeds nauwer samen en moeten elkaar kunnen begrijpen. Daarbij wordt er van de tester steeds meer technische kennis verwacht. De Praegus Academy heeft hiervoor de Bootcamp “JavaScript voor Testers, met Protractor & Cucumber” ontwikkeld.

JavaScript is een dynamische programmeertaal. Testers gebruiken JavaScript anders dan programmeurs. De meeste trainingen JavaScript gaan ervan uit dat je als programmeur de taal gebruikt ter implementatie van client-side scripts voor interactie met gebruikers op websites. Testers zullen voornamelijk werken met een IDE en zich bezighouden met het schrijven van JavaScript ten behoeve van testautomatisering.

Deze Bootcamp van 2 dagen geeft invulling op de vraag om kennis te verkrijgen van JavaScript in combinatie met het gebruik van Protractor. Daarbij wordt tevens ingegaan op de aspecten van Behaviour Driven Development (BDD). Deze Bootcamp helpt daarbij om als tester een volwaardig sparringspartner te zijn binnen multidisciplinaire Agile / DevOps teams. De Bootcamp is gebaseerd op JavaScript als testautomatiseringstaal, met Protractor als framework. Een combinatie die hedendaags vaak gebruikt wordt.

Doelgroep: Testers die basiskennis willen verkrijgen voor het schrijven van ‘testautomatisering’ code in JavaScript (in Protractor / Cypress) en kennis van BDD willen opdoen.

Vereiste voorkennis: Voor de bootcamp is geen specifieke programmeer ervaring benodigd. Om met JavaScript te kunnen werken is voorkennis van HTML een pré. Er wordt verder uitgegaan van een basiskennis ten aanzien van het testvakgebied. Praktijkervaring als tester, kennis van testautomatisering en inzicht in systeemontwikkeling zijn een pré.

Programma:

Dag 1:

 • Wat is JavaScript?
 • Het gebruik van “variables”, “functions” en parameters
 • Het gebruik van page objects
 • Gebruik van de Protactor library
 • NPM package manager
 • Het testen van websites met Protractor

Dag 2:

 • Complexe testcases deel 1
 • Complexe testcases deel 2
 • Reporting
 • Cucumber in combinatie met Protractor
 • Van user story tot automated test in BDD

Deze Bootcamp gaat in op de basisprincipes van JavaScript en als deelnemer leer je onder meer om bestaande JavaScript code te lezen en te begrijpen. Je leert de meest fundamentele concepten bij programmeren in JavaScript.

Cursus/materiaal: De deelnemer dient te beschikken over een laptop met local admin rechten (Windows / Mac OSX).

Aantal dagen: 2 dagen of 4 dagdelen (4 avonden behoort tot de mogelijkheden).

Prijs:  € 1095,- (excl. BTW, incl. lesmateriaal en catering)

Praegus verzorgt de cursus in samenwerking met haar partner skilltransfers.

Bekijk ook:

Onze Academy

Word een testexpert en ga aan de slag met de diverse leerpaden die de Praegus Academy te bieden heeft.

Onze Vacatures

Werken bij Praegus betekent dat je zelf de touwtjes in handen hebt als het gaat om je persoonlijke loopbaanontwikkeling en groei.

Onze Expertises

Wij doen er alles aan om organisaties te verzekeren van de best werkende systemen, applicaties en digitale bedrijfsprocessen.