Wat is Robotic Process Automation?

Robotic Process Automation, afgekort RPA, is een techniek om bedrijfsprocessen in complexe IT-systemen te automatiseren. Vandaag de dag zijn veel softwarepakketten complexer dan ooit. Toch is nieuwe functionaliteit vaak nodig om handelingen efficiënter, sneller en slimmer uit te voeren. De ontwikkeling van dit soort features kan, afhankelijk van de systemen, veel werk en de nodige kosten met zich meebrengen. Soms is dat noodzakelijk, maar ook kan RPA een goed alternatief zijn.

Waarom RPA

Met de toenemende complexiteit van software, de databases erachter en eventuele API’s, is het steeds duurder om nieuwe functionaliteit te bouwen. Om dan toch (eventueel tijdelijke) repetitieve handelingen te automatiseren, kan er ook gekozen worden voor RPA. RPA is vaak goedkoper, sneller en gemakkelijker op te zetten dan een nieuwe feature voor een applicatie te ontwikkelen. Zeker als dit maar een tijdelijke vorm heeft.

RPA is onder andere in te zetten in de volgende situaties:

  1. Datamigraties, het migreren van niet al te grote hoeveelheden data (afhankelijk van de gebruikte techniek) kan snel en betrouwbaar met een RPA-oplossing gebeuren. RPA kan hierbij gebruikt worden voor het uitlezen, invoeren of beide;
  2. Data-entry, het invoeren of aanpassen van data in een bestaand systeem kan vaak efficiënt en snel uitgevoerd worden met RPA; </li
  3. Bevindingen en aanbevelingen waar eventuele Proof of Concepts in bijlages worden uitgewerkt;
  4. Dataconversie, is grotendeels gelijk aan datamigratie, met de toevoeging dat data tussentijds structuur en soms zelfs inhoudsaanpassingen krijgt. Ook hier kan RPA helpen voor het uitlezen en invoeren van data;
  5. Wanneer een functionaliteit voor het afhandelen van routinematige handelingen nog ontbreekt. Ook hier kan RPA een goede (tijdelijke) oplossing zijn.

Ben je benieuwd wat Praegus voor jou kan doen?

Praegus is de specialist op gebied van (geautomatiseerd) testen en softwareontwikkeling. Vanuit ons vakgebied hebben wij jarenlange ervaring met het automatiseren van processen en ketens in organisaties met RPA. Op alle denkbare niveaus. Met Open Source én commerciële tools.

Samen zijn we sterker

Wil jij RPA inzetten in jouw organisatie? Of wil je misschien een keer praten met een van onze experts over de voordelen van RPA?
 Onze Praegus RPA experts staan voor je klaar om je te helpen met al je vragen. Of om een keer geheel vrijblijvend te sparren over test tools en over de test kansen voor jullie situatie.Bekijk ook:

Onze Academy

Word een testexpert en ga aan de slag met de diverse leerpaden die de Praegus Academy te bieden heeft.

Onze Vacatures

Werken bij Praegus betekent dat je zelf de touwtjes in handen hebt als het gaat om je persoonlijke loopbaanontwikkeling en groei.

Onze Expertises

Wij doen er alles aan om organisaties te verzekeren van de best werkende systemen, applicaties en digitale bedrijfsprocessen.