Het testen van IOT – Een home made example

Op dit moment hoor je in de markt steeds meer over het Internet Of Things (IOT).  Als je op Wikipedia kijkt naar de definitie van IOT luidt deze als volgt:

  • Een voorgestelde ontwikkeling van het internet, waarbij alledaagse voorwerpen zijn verbonden met het netwerk en gegevens kunnen uitwisselen.

Met deze definitie in gedachten, heb ik thuis ook een implementatie van dit concept in de vorm van domotica, die ik zelf geïnstalleerd en getest heb. Als ik kijk naar de situaties die ik ben tegengekomen tijdens het installeren en testen, zijn duidelijk de voor iedere tester bekende kwaliteitsattributen te herkennen.

Laten we allereerst beginnen de kwaliteitsattribuut connectiviteit.Voor het automatiseren van mijn verlichting heb ik diverse schakelaars van merk A. Om ook rookmelders, deurcontacten en mijn verwarming te kunnen integreren, heb ik de controle unit van merk B gekocht. Dit, omdat de controle unit van merk B wel kan communiceren met de producten van merk A (en ook andere producenten), maar andersom kan de controle unit van merk A alleen communiceren met merk A.

De volgende kwaliteitsattributen die ik tegen kwam was controleerbaarheid en testbaarheid. Het protocol wat de producten die ik heb gebruikt , stelt mij niet in staat om via de controle unit te controleren of een lamp echt aan of uit is. Zou ik dat willen, dan zal ik over moeten stappen op andere producten en een ander protocol (Z-wave). Hierdoor was de testbaarheid beperkter en moest ik tijdens het testen meerdere keren het hele huis doorlopen.

Toen ik de werking van de app aan een persoon uitlegde die niet in de ICT werkzaam is, kwam ik erachter hoe belangrijk het aspect gebruiksvriendelijkheid is , zeker voor gebruikers zonder ICT en/ of technische achtergrond. Ook kwamen toen de kwaliteitsattributen Beheerbaarheid en Beveiliging te spraken. Beheerbaarheid kwam ter sprake met betrekking tot de eenvoud van het beheren en aanpassen van de taken in de controle unit. Het aspect beveiliging kwam ter sprake,  omdat wij het allebei belangrijk vinden dat niet iedereen bij de gegevens kan, terwijl wij  wel de mogelijkheid willen om het via een app te kunnen bedienen.

Zodoende zijn in een hobbymatig project zoals domotica de kwaliteitsattributen, die iedere tester kent, te herkennen. Daarnaast is ook IOT erin te herkennen, want zoals de definitie op Wikipedia luidt, worden alledaagse voorwerpen (schakelaars, lampen) verbonden met het netwerk/internet en wisselen deze gegevens uit. Iets wat de domotica ook doet, want o.a. gebaseerd op het feit of ik thuis ben, wordt de verwarming hoger of lager gezet door de controle unit.

Dus IOT is dichterbij dan je denkt en je gebruikt en test het al veel vaker dan je, jezelf bewust bent.

Vond je dit artikel interessant? Deel het op social media!